“Rockzero by ROCKWOOL verkleint CO2 footprint met duurzame prefab innovatie”

“Van nature is de bouwsector een traditionele markt. Kom je met een innovatie, dan wordt al snel gezegd ‘Bewijs het eerst maar eens en dan zien we wel’. Onder de radar zijn we vast gaan bouwen met Rockzero, we wilden er op voorhand niet te veel ruchtbaarheid aan geven. Met de eerste paar honderd woningen hebben we al een imposante bewijslast geleverd. Daarom is de tijd rijp om nu met onze duurzame innovatie Rockzero, waarmee we de CO2 footprint kunnen verkleinen, verder naar buiten te komen.” Aldus Stephen Muller, business unit director van Rockzero.

En dat gebeurt op het innovatie event Futurebuild, waar het draait om het verduurzamen van de gebouwde omgeving. ROCKWOOL behoort tot de grotere producenten van isolatiemateriaal in de breedste zin van het woord. Of we de grootste zijn? “Dat zullen we zelf nooit zeggen, het hangt ook af van het marktsegment waar je het over hebt. We vinden het belangrijker dat we producten maken waarmee we voorop lopen in de markt. We willen niet blijven steken in dit citaat van Einstein: Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd al gekregen hebt. De markt stelt anno 2022 andere eisen, dat vraagt een nieuwe manier van produceren en bouwen.”

Stephen Muller

 

Wat is Rockzero in de kern?

“Het is een isolatiemateriaal dat de constructie van een woning kan dragen. Nog concreter: Het is een dragend bouwsysteem waarvan de wanden volledig uit Rockwool steenwol bestaan. Het Rockzero bouwsysteem combineert een duurzame isolatie met een buitengewone constructieve draagkracht. Voor ons alle reden om hiermee op Futurebuild te gaan staan. Met Rockzero leveren we een interessante bijdrage aan de verduurzamingsopdracht. Bovendien zijn er plannen om versneld te gaan bouwen. Met ons prefab bouwsysteem verkorten we structureel de doorlooptijd van de bouw.”

Wat moet ik me concreet voorstellen?

“We leveren een compleet element, dat in de fabriek wordt gemaakt, waarbij we beton of kalkzandsteen vervangen door een innovatieve samenstelling van ROCKWOOL steenwol, het element is inclusief ventilatie en leidingwerk. Dit kan ook heel goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld prefab badkamers. We beschikken over eigen fabricage capaciteit om deze elementen te maken, daarnaast hebben we een aantal samenwerkingspartners. We verwachten dat Rockzero zo’n vlucht gaat nemen dat onze eigen productiecapaciteit onvoldoende is. De elementen kunnen gebruikt worden bij zowel nieuwbouw als bij renovatieprojecten.”d

Wat is jouw snelste omschrijving van Rockzero?

“Het zijn duurzamere, slimmere en snellere bouwstenen. Slimmer omdat ze hogere prestaties leveren dan in het bouwbesluit is geformuleerd. Met Rockzero zijn we niet op de ondergrens blijven zitten. De bouwstenen hebben de ideale verhouding isolatiewaarde, bouwveiligheid en comfort. In de winter is de energierekening minder hoog vanwege de hoge mate van isoleren, in de zomer zijn de huizen koeler. In die zin spelen we in op een veranderend klimaat.”
Rockwool

Je noemt het ook duurzamer. Waar zit ‘m dat in?

“Eén prefab element is een combinatie van draagvermogen en isolatie. Dit element is sowieso lichter dan een apart element beton en een apart element isolatie. Je kunt dus meer huis meenemen op een vrachtwagen dan met traditionele systemen. Dat scheelt veel kilometers. Dat scheelt CO2 uitstoot. Dat geldt ook voor het aantal hijsbewegingen op de bouwplaats. Aanzienlijk minder, dus minder CO2. De hoge isolatiewaarde van de woning beperkt het energieverbruik, dus minder CO2 uitstoot.”

Hoe doorstaat Rockzero de vergelijking met andersoortige isolatiematerialen?

“We hebben nog wat zendingswerk te doen om ons verhaal goed over het voetlicht te brengen. ROCKWOOL steenwol wordt gemaakt van het natuurproduct basalt. Daarvan is 36 duizend keer meer op aarde dan we nodig hebben. In die zin putten we de grondstoffen niet uit. Om van basalt steenwol te maken hebben we voor onze ovens veel energie nodig. Daar staat tegenover dat we het honderdvoudige besparen. In die zin is het een goede ruil. Daar komt bij dat je steenwol oneindig kunt recyclen. Het degenereert niet. We krijgen veel isolatiemateriaal terug, niet alleen van ons eigen merk, maar ook van andere andere industrieën. Dat gaat weer de oven in om er weer opnieuw steenwol van te maken met dezelfde hoogwaardige eigenschappen.”

“Het grappige is dat als we vijf jaar geleden vertelden dat een deel van de steenwol gerecycled was, klanten om korting vroegen. Nu is het tegengestelde het geval. Nu zijn mensen bereid er juist méér voor te betalen. Als je overigens een vergelijking wilt maken met andersoortige isolatie producten, moet je ook kijken naar de extra behandelingen die nodig zijn om dezelfde eigenschappen te creëren als die van nature – dus zonder extra behandeling – in steenwol aanwezig zijn. Ik heb het over isolatiewaarde, maar ook brandveiligheid en het vermogen om te voorkomen dat ongedierte zich in de isolatie nestelt. Wil je CO2 footprint van producten met elkaar vergelijken, moet je daarin alles meewegen. Zelfs het reduceren van het aantal vervoersbewegingen. Maak je een goede vergelijking, dan ontstaat er ook een genuanceerd beeld.”

Nog meer hierover?

“Een vergelijking wint aan kracht als je weet of je te maken hebt met een bewezen product. Op basis van historisch materiaal kunnen we aantonen, dat de kwaliteit van steenwol en recyclebaarheid ook na vijftig jaar ongewijzigd zijn. Van andersoortige producten weten we dat pas over een aantal decennia.”

En de gebruikers?

“Een collega van mij heeft dat gevraagd aan bewoners van een nieuwbouwproject dat met Rockzero is gebouwd. Meer dan tevreden: isoleert goed, akoestisch uitstekend, want de buren werden niet gehoord en ‘s zomer lekker koel. Hoe ze weten dat dat door Rockzero komt? Je kunt erop rekenen dat de projectontwikkelaars hebben laten weten dat het een project is waar Rockzero is toegepast.”

Lees meer

Innovate to net zero

Futurebuild Holland 2023 gaat niet door

Easyfairs heeft besloten te stoppen met de organisatie van Futurebuild Holland die op 5 en 6 april gepland stond in RAI Amsterdam. Het aantal exposanten bleef achter bij de verwachtingen waardoor het niet mogelijk is een kwalitatief hoogstaand event te organiseren. Building Holland – de voorganger van Futurebuild Holland – is verkocht aan Acquire Publishing.

We moeten een taal spreken

Naar een circulaire springplank in 2025: ‘We moeten één taal spreken’ Kan een springplank een quick fix zijn naar een circulaire economie? Tijdens Futurebuild Digital

Blijf wekelijks op de hoogte van het laatste nieuws