Vince Limpens

Naar een circulaire springplank in 2025: ‘Cradle to Cradle geeft handvaten’

Vince Limpens van EPEA geeft aan welke kansen hij ziet om met Cradle to Cradle een volgende stap te zetten naar de circulaire economie. Hij vertelde zijn verhaal tijdens Futurebuild Digital, waar een sprekerspanel van experts verse inzichten gaven. Centrale vraag was ‘Kan een springplank een quick fix zijn naar een circulaire economie?’

Vince Limpens

Limpens liet zien welke mogelijkheden de ontwerpfilosofie Cradle to Cradle geeft, destijds bedacht door chemicus Michael Braungart en architect William McDonough. Limpens liet zien dat afval ook als voedsel kan gelden maar betwijfelde of er zoiets als een springplank is: “Circulariteit is complex en dat moeten we accepteren. Een springplank kan ook betekenen ‘in het diepe springen’. Daar hoort ook bij dat er geen weg terug is en dat er onbekende risico’s zijn. Een springplank is ook gewoon starten, samen fouten maken en leermomenten delen. Belangrijk is wel dat je de goede richting op springt.”

Eerst moeten we het doel bepalen voor duurzaamheid en circulariteit. “Dat is een leefbare planeet voor de mens, waar we kunnen genieten van schone lucht, waterbodem en energie. Daarvoor moeten we beseffen dat we het ecosysteem waar we onderdeel van uitmaken, nodig hebben. Hiertoe behoort ook het totaal aan levende dieren en planten. Dit moeten we behouden en verder verrijken.” Daar zitten volgens hem weer subdoelen aan vast: “Zoals het behoud van grondstoffen, het losmaakbaar bouwen en het creëren van gezonde gebouwen.” De diversiteit aan doelen kan overweldigend overkomen, maar volgens Limpens zijn er voldoende handvaten om goed op weg te gaan naar een circulaire economie.

Circulaire transitie aanjagen

Hij adviseerde: “Minder slecht is niet goed. Kies meteen voor materialen waarvan je zeker weet dat ze gezond zijn. Kijk naar manieren van produceren en bouwen naar hoe je het ecosysteem bij mij in de buurt versterken. Focus op gezondheid. Een circulaire economie lijdt onder dat er vroeger toxische stoffen gebruikt zijn, toegepast in producten. Dat kan schadelijk zijn tijdens het gebruik, maar ook als je het product wilt recyclen. Die schadelijke stoffen horen niet thuis in een circulaire economie.” Zijn derde advies en handvat: “Ontwerp ook het einde-gebruikscenario al aan de voorkant van het proces.” Limpens gaf daarnaast enkele praktijkvoorbeelden rondom Cradle to Cradle, waaronder het Stadskantoor Venlo en die bekijk je terug in deze video.”

Je kijkt Futurebuild Digital terug op het YouTube-kanaal van Futurebuild Holland. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Lees meer

Innovate to net zero

Futurebuild Holland 2023 gaat niet door

Easyfairs heeft besloten te stoppen met de organisatie van Futurebuild Holland die op 5 en 6 april gepland stond in RAI Amsterdam. Het aantal exposanten bleef achter bij de verwachtingen waardoor het niet mogelijk is een kwalitatief hoogstaand event te organiseren. Building Holland – de voorganger van Futurebuild Holland – is verkocht aan Acquire Publishing.

We moeten een taal spreken

Naar een circulaire springplank in 2025: ‘We moeten één taal spreken’ Kan een springplank een quick fix zijn naar een circulaire economie? Tijdens Futurebuild Digital

Blijf wekelijks op de hoogte van het laatste nieuws