In gesprek met Futurebuild-ambassadeur Paul Terwisscha: deel 1

Paul Terwisscha is ambassadeur van Futurebuild Holland en bestuurder bij Volksbelang Helmond. Daarvoor werkte hij bij Woonbedrijf in Eindhoven en brak hij een lans voor het thema circulariteit. “Een lezing van Thomas Rau over een Eindhovense school opende mijn ogen. Het materialenbeslag van de bouw moet écht anders. De klimaateffecten zijn gigantisch, dus moeten we sturen op de CO2-impact van de gebouwen die we maken en de gebouwen die we onderhouden en renoveren.” We spreken Paul Terwisscha over zijn missie op Futurebuild Holland en de uitwerking hiervan.

Hoe heb je circulariteitsambities bij corporaties zien veranderen?

“We zien een hele sterke verschuiving, die een aantal jaar geleden is begonnen. Toen startten we met een aantal corporaties met een peer group, gekoppeld aan circulariteit én aan de Groene Huisvesters. Vanuit mijn rol van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie was dit een mooie brug om daar gesprekken over te hebben. We keken met name naar hoe we dit gedachtegoed verder konden brengen. We ontwikkelden een pamflet Circulaire Corporaties, dat omarmd is door de Groene Huisvesters en aangeboden aan Aedes en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.”

Wat deden jullie verder om meer aandacht te krijgen voor het thema?

“Ook deden we een roadshow langs bestuurlijk corporatieland. Wat ik echt bijzonder vond was de reactie die we af en toe kregen: ‘Moet dit onderwerp ook nog worden beetgepakt?’. Het pamflet maakte het wel eenvoudiger om die stappen te zetten richting circulariteit. We legden de verbinding met het klimaateffect van materiaalgebruik, wat gigantisch is.”

En hoe gaan we nu gezamenlijk naar het volgende niveau?

“We moeten nu vooral met elkaar ontdekken hoe we met elkaar die circulaire economie op gaan bouwen, met kortere ketens. We houden een directe aanpak aan en richten ons zowel op de centen- als de CO2-meter. Het uitgangspunt is om een zo groot mogelijke impact te maken op het vraagstuk rondom de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.”

Wat verwacht je van jouw missie?

“Het besef wordt steeds groter dat we echt een enorme opgave hebben. We zien de effecten van klimaatverandering en ondervinden zelf dat de temperaturen in bijvoorbeeld de zomerperiode steeds extremer worden. Het is belangrijk om nu te handelen. Het circulariteitsvraagstuk draait om de acties die we nu uitvoeren. Laten we ons daarom vooral richten op het maken van correcte keuzes, want die hebben impact op de toekomstige situatie.”

Lees meer

Innovate to net zero

Futurebuild Holland 2023 gaat niet door

Easyfairs heeft besloten te stoppen met de organisatie van Futurebuild Holland die op 5 en 6 april gepland stond in RAI Amsterdam. Het aantal exposanten bleef achter bij de verwachtingen waardoor het niet mogelijk is een kwalitatief hoogstaand event te organiseren. Building Holland – de voorganger van Futurebuild Holland – is verkocht aan Acquire Publishing.

We moeten een taal spreken

Naar een circulaire springplank in 2025: ‘We moeten één taal spreken’ Kan een springplank een quick fix zijn naar een circulaire economie? Tijdens Futurebuild Digital

Blijf wekelijks op de hoogte van het laatste nieuws